#BACKAKAKAN


2016-11-16 / 22:44:00

Som de flesta säkert tagit del av de senaste dagarna i media, så har det välkända bilföretaget Audi avslutat sitt samarbete med Kakan Hermansson. Nättrollen jublar och har sig i kommentarsfälten. Ett företag som Audi har alltså backat och låtit trollen föra talan.
 
Det är så himla tydligt att kvinnor aldrig får göra fel. Att klimatet alltid straffar kvinnor i slutändan. Att Kakan Hermansson som upprepade gånger bett om ursäkt för sina tweets om polisen för två år sedan, ännu inte får lämna det bakom sig. För enligt män förväntas hon straffas - i princip dödsdömd. Men män däremot, kan vara både rasister, kvinnohatare och sexister och all vidrig skit på en och samma gång - och det får passera. Offentliga män som öppet sprider sina vidriga åsikter vinner priser, nomineringar och förväntas aldrig be om ursäkt gång på gång.
 
 
 
 
 
 
Att dessutom tro att nättrollen och männen som skapar hatdrev mot Kakan Hermansson, endast gör detta för hennes tweets, när det i det stora hela handlar om att hon just är kvinna. En kvinna som inte är rädd för att göra sin röst hörd. En röst som betyder så otroligt mycket för andra kvinnor. Mer än vad män någonsin kan föreställa sig.
 
Män i offentligheten behöver inte ens be om ursäkt. Trots "misstag", trots öppna vidriga åsikter, behöver de aldrig ställas till svar. De förväntas heller aldrig be om ursäkt utan de kan fortsätta på sin karriär. För att de är män. Och då är det på något sätt som att klimatet har överseende och acceptans. Ständigt reproduceras mantrat "Boys will be boys".
 
Ett exempel på det är tv-kocken Leif Mannerström som i en artikel, uttryckte sig att sexismen som kvinnor inom restaurangbranschen talar om, bara "stämmer till viss del" och att "lite skämt får man minsann tåla". Tror ni att arbetsgivare på något sätt skulle sluta erbjuda jobb till Mannerström? Tveksamt.
 
Ett annat exempel är Paulo Roberto som i flertal debatter varit öppen med att han är "militant anti-feminist" som han kallar det. Tror ni detta sätter stopp för Robertos karriär? Tveksamt. Detta är ett fåtal exempel på män i offentligheten som inte på långa vägar behöver utstå drev och hat i samma utsträckning som kvinnor - och i detta fall Kakan Hermansson.
 
"Volvo har Zlatan, Audi har Kakan" är ett citat som använts flitigt i kommentarsfältet på Audi Sveriges facebooksida. Vad är poängen? Att Volvo skulle vara bättre för att de har en reklam med Zlatan? För att han är man och så jävla KING!!!!!!! medan Audi har Kakan. Och det på något sätt skulle vara ett misslyckande? För att hon är kvinna. Som om en bil genast skulle vara mycket bättre om Zlatan är frontfigur!!!!! Istället för en kvinna!!! "För Zlatan är ju en sån LEGEND!!!!!!!!" 
 
Det handlar om så mycket mer än några tweets. Det handlar om män som öppet skriver att Kakan Hermansson förtjänar att dö. Som jämför henne med Breivik (???!). Det handlar om män, om nättroll, som ännu en gång bombarderar nätet med kvinnohat i sitt vidriga esse. 
 
I ett klimat och ett samhälle där män varje dag hatar kvinnor. Där acceptansen för kvinnors misstag är så gott som obefintlig i jämförelse med män, kan vi inte låta nättrollen och männen föra talan utan motstånd. De får aldrig vinna. 
 
BACKA KAKAN!
 

HEMTJÄNSTEN ÄR VARDAGSHJÄLTAR


2016-11-06 / 01:12:00

"Jaså, du jobbar i hemtjänsten?"
"Ja, det gör jag".
"Jaha, men det är väl bara på dagarna?"
"Nä, det är varierade skift mellan 07 - 22, därefter arbetar nattpatrullen mellan 22-07 med de brukare som är beviljade nattpatrull".
"Jaha, men i hemtjänsten far ni väl bara runt och typ värmer mat och pratar med brukarna?"
 
Många gånger stöter jag på fördomar kopplade till mitt arbete. Fördomar från människor som tror sig veta vad det innebär. Människor som på riktigt tror att det enda personalen i hemtjänsten gör på arbetstid är att värma mat och prata. Uppgifter som absolut tillhör arbetsuppgifterna, men är långt ifrån allt. 
 
Men det är dags nu. Det är dags att ifrågasätta dessa fördomar. Att ifrågasätta den totala brist på kunskap. För jag är så trött på att höra dåliga saker om hemtjänsten från människor som tycker utan att veta. Det är människor som är med och reproducerar den dåliga statusen på vårdyrken, oavsett om de är medvetna om det eller inte.
 
Att tro att det tyngsta arbetet görs på ett äldreboende eller som personlig assistent och inte i hemtjänsten är total brist på kunskap. Men det är något som man tvingas se och höra allt för ofta. Människor går verkligen runt i tron om att det på något sätt skulle vara mer arbetsuppgifter som personlig assistent eller som personal på ett äldreboende, än vad det är för oss personal inom hemtjänsten. När den enda stora skillnaden är att brukarna bor i hemmet och är beviljad hemtjänst eller personlig assistans, eller bor på ett äldreboende.
 
Att tro att personalen i hemtjänsten bara gör vissa saker när vi gör så otroligt mycket mer än så är ett hån mot all personal inom hemtjänsten som varje dag ger allt de har. Att hemtjänsten erbjuder en hjälpande hand i vardagen i form av social samvaro och hjälp att laga mat är absolut sant, men det blir problematiskt när människor reducerar det till att vara det _enda_ vi gör när vi varje dag gör så mycket mer och till skillnad från äldreboenden och personlig assistans vårdar betydligt fler brukare - alla med olika behov. När personalen inom hemtjänsten dessutom i många fall har ett stort medicinskt ansvar.
 
Det råder en nedvärderande syn på hemtjänstens arbete. Att det skulle vara "enklare" att jobba i hemtjänsten än på ett äldreboende, när det i dagens samhälle bor allt fler multisjuka personer hemma som är i stort behov av hjälp från hemtjänsten.
 
Förstår ni att det finns människor som tack vare hemtjänsten får hjälp upp ur sängen? Förstår ni att det finns människor som idag är så otroligt ensamma att hemtjänstens hjälp och sociala samvaro är så otroligt värdefull? Förstår ni att människor tack vare hemtjänsten har möjlighet att fortsätta bo kvar hemma med sin livspartner? Att bo kvar hemma? Förstår ni att vi hjälper människor med omvårdnad (daglig hygien, dusch, påklädning, etc) och servicetjänster (städ, matlagning, ledsagning, beställa mat/varor, aktivering, social samvaro) samtidigt som personalen även har ett medicinskt ansvar i hemmet?  Att vi vårdar multisjuka människor? Trots detta existerar det en syn på hemtjänsten som är så otroligt missvisande och bristande, vilket gör mig både ledsen och förbannad. När personalen varje dag betalar med sin kropp - fysiskt och psykiskt.
 
Det får vara nog med människor som utan kunskap yttrar sig felaktigt om hemtjänsten. Det får vara nog med fördomar.
 
Varje dag som kväll, oavsett väder, nedskärningar, trots personalbrist, finns hemtjänsten till för alla människor som på ett eller annat sätt behöver hjälp. Personalen inom hemtjänsten är vardagshjältar. Varje dag.