HEMTJÄNSTEN ÄR VARDAGSHJÄLTAR

"Jaså, du jobbar i hemtjänsten?"
"Ja, det gör jag".
"Jaha, men det är väl bara på dagarna?"
"Nä, det är varierade skift mellan 07 - 22, därefter arbetar nattpatrullen mellan 22-07 med de brukare som är beviljade nattpatrull".
"Jaha, men i hemtjänsten far ni väl bara runt och typ värmer mat och pratar med brukarna?"
 
Många gånger stöter jag på fördomar kopplade till mitt arbete. Fördomar från människor som tror sig veta vad det innebär. Människor som på riktigt tror att det enda personalen i hemtjänsten gör på arbetstid är att värma mat och prata. Uppgifter som absolut tillhör arbetsuppgifterna, men är långt ifrån allt. 
 
Men det är dags nu. Det är dags att ifrågasätta dessa fördomar. Att ifrågasätta den totala brist på kunskap. För jag är så trött på att höra dåliga saker om hemtjänsten från människor som tycker utan att veta. Det är människor som är med och reproducerar den dåliga statusen på vårdyrken, oavsett om de är medvetna om det eller inte.
 
Att tro att det tyngsta arbetet görs på ett äldreboende eller som personlig assistent och inte i hemtjänsten är total brist på kunskap. Men det är något som man tvingas se och höra allt för ofta. Människor går verkligen runt i tron om att det på något sätt skulle vara mer arbetsuppgifter som personlig assistent eller som personal på ett äldreboende, än vad det är för oss personal inom hemtjänsten. När den enda stora skillnaden är att brukarna bor i hemmet och är beviljad hemtjänst eller personlig assistans, eller bor på ett äldreboende.
 
Att tro att personalen i hemtjänsten bara gör vissa saker när vi gör så otroligt mycket mer än så är ett hån mot all personal inom hemtjänsten som varje dag ger allt de har. Att hemtjänsten erbjuder en hjälpande hand i vardagen i form av social samvaro och hjälp att laga mat är absolut sant, men det blir problematiskt när människor reducerar det till att vara det _enda_ vi gör när vi varje dag gör så mycket mer och till skillnad från äldreboenden och personlig assistans vårdar betydligt fler brukare - alla med olika behov. När personalen inom hemtjänsten dessutom i många fall har ett stort medicinskt ansvar.
 
Det råder en nedvärderande syn på hemtjänstens arbete. Att det skulle vara "enklare" att jobba i hemtjänsten än på ett äldreboende, när det i dagens samhälle bor allt fler multisjuka personer hemma som är i stort behov av hjälp från hemtjänsten.
 
Förstår ni att det finns människor som tack vare hemtjänsten får hjälp upp ur sängen? Förstår ni att det finns människor som idag är så otroligt ensamma att hemtjänstens hjälp och sociala samvaro är så otroligt värdefull? Förstår ni att människor tack vare hemtjänsten har möjlighet att fortsätta bo kvar hemma med sin livspartner? Att bo kvar hemma? Förstår ni att vi hjälper människor med omvårdnad (daglig hygien, dusch, påklädning, etc) och servicetjänster (städ, matlagning, ledsagning, beställa mat/varor, aktivering, social samvaro) samtidigt som personalen även har ett medicinskt ansvar i hemmet?  Att vi vårdar multisjuka människor? Trots detta existerar det en syn på hemtjänsten som är så otroligt missvisande och bristande, vilket gör mig både ledsen och förbannad. När personalen varje dag betalar med sin kropp - fysiskt och psykiskt.
 
Det får vara nog med människor som utan kunskap yttrar sig felaktigt om hemtjänsten. Det får vara nog med fördomar.
 
Varje dag som kväll, oavsett väder, nedskärningar, trots personalbrist, finns hemtjänsten till för alla människor som på ett eller annat sätt behöver hjälp. Personalen inom hemtjänsten är vardagshjältar. Varje dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: