KAKAN, REDGERT, HANNA PERSSON & MARTIN HUSS


2016-10-20 / 14:11:00

Jag är en riktig podd-människa som gillar att lyssna på poddar innan jag ska sova, när jag lagar mat, under promenader och när jag kör bil. Så därför tänkte jag nu tipsa om mina absoluta favoriter sedan tidigare och just nu!
 
 
 
 
Under huden - med Kakan Hermansson
 
Kakans podcast började jag lyssna på i somras. Trots att jag inte direkt skulle påstå mig vara intresserad av hudvård är denna podcast värd att lyssna på. Det är nytt avsnitt varje vecka med nya personer. Ett riktigt favoritavsnitt var när Margret Atladottir var med och berättade om hur det är att leva med alopecia. Otroligt intressant!
 
Härlig podd med fantastiska Kakan Hermansson! 
 
 
Tankar med - Daniel Redgert
 
Denna podd är en ny favorit för mig, men trots det har jag hunnit lyssna på alla avsnitt hittills. Om man letar efter en intervjupodd med annorlunda frågor så är denna podcast det rätta alternativet. Superhärliga Daniel Redgert möter nya kändisar varje vecka och intervjuar dem om precis exakt allt möjligt. Och med allt möjligt så menar jag precis allt möjligt. Det går inte att undvika skratt! Om du vanligtvis tycker att intervjuer ofta kan bli långtråkiga och sega bör du definitivt ge Daniels podcast en chans. 
 
HanaPee's otroliga podcast
 
Denna podcast har varit en favorit sedan flera år tillbaka. På något sätt känns det lite som att man skapat en relation till den? Man vet att Hanna och Martins podd alltid finns där. Det är samtalsämnen om precis ALLT två vänner emellan. Om hur man ska hagga sig fram, Martins rädsla för myndigheterna, feminism och.......... LIVET!!! 
 
KAN det bli bättre?
 
 
 

"Tack för all hjälp, det är sådan tur att ni finns"


2016-10-16 / 15:21:00

Det är ingen nyhet att samhället och politikerna ständigt raljerar över vårdjobben som "enkla jobb". En definition som spär på fördomar om vad ett vårdyrke innebär, samtidigt som det bidrar till att människor fortsätter att se vårdyrken som låg-status jobb. När samhället varken värderar vårdyrket statusmässigt eller lönemässigt. Det, om något, skaver inombords. Speciellt när jag vet hur värdefull hjälpen är.
 
Jag har träffat personal som arbetar vardagar, kvällar och helger för att kunna försörja sig. Ensamstående småbarnsföräldrar som trots de obekväma arbetstiderna får vrida och vända på kronorna. I ett samhälle där samhället ser vårdyrken som enkla jobb, fortsätter lönerna att vara långt ifrån rättvisa. Där människor, trots det fantastiska arbete de utför varje dag, inte får en rättvis och rimlig inkomst. I ett yrke där vi människor som arbetar inom vården får betala med vår kropp, fysiskt och psykiskt. I ett arbete där lönen är såpass dålig att hoppet ligger på de ynka extrakronorna i ob-tilläggen. Därmed sagt kan månadslönen som ett vårdbiträde och undersköterska skilja sig markant från månad till månad, i och med att ob-tillägget inte alltid är detsamma som tidigare månader.
 
Klockan är 07 och en ny arbetsdag gryr. "Tack för all hjälp, det är sådan tur att ni finns", säger den 90-åriga damen till oss två. Vi ler och tackar så innerligt. För någonstans där, i den sekunden, värmer det inombords att få höra att de människor vi finns till för är tacksamma över den hjälp vi utför. 
 
Det är problematiskt när människor i offentligheten pratar och skriver om vården när de i bagaget har noll erfarenhet vad ett arbete inom vården faktiskt innebär. När politiker som pratar om att all vårdpersonal har enkla jobb, inte tar hänsyn till det faktum att det är ett tungt fysiskt och psykiskt arbete. Ett arbete där personalen varje dag, trots hjälpmedel, gör tunga förflyttningar och får arbeta i ett högt tempo.
 
När politikerna preachar för skattesänkningar tar välfärden stryk. Det är välfärden som tvingas göra nedskärningar, det är personal som drabbas. De tvingas skära ned på resurser och personal, vilket i sin tur förändrar situationen på arbetsplatserna. Människor kan i princip varje dag ta del av medias skriverier och läsa om hur vårdpersonalen är så stressade, att den tid de har inte räcker till. Detta är förödande konsekvenser av den politik som propagerar för skattesänkningar. 
 
Det råder en enorm brist på kunskap om vad ett vårdyrke innebär. Många av dem jag pratat med har ingen som helst aning om hur mycket arbete hemtjänsten faktiskt utför. Men trots det sväver fördomarna åt alla håll och kanter. Inom hemtjänsten hjälper vi till med omvårdnad (daglig hygien, dusch, påklädning, etc) och servicetjänster (städ, matlagning, ledsagning, aktivering, social samvaro) samtidigt som personalen även har ett medicinskt ansvar i hemmet. I takt med att nedskärningar inom välfärden görs, minskas platserna på äldreboenden vilket innebär att fler multisjuka människor bor kvar hemma och är i behov av mycket hjälp från hemtjänsten. Som personal i hemtjänsten ger du allt du har varje dag.
 
Jag är så trött på att läsa dåliga saker om hemtjänsten. Jag är så trött på att läsa skriverier att personalen bara springer ut och in, när det krävs fler perspektiv än så för att spegla verkligheten. För att spegla en arbetsdag inom hemtjänsten, där ingen dag är den andra lik. Att då ständigt behöva läsa skriverier som är bristande på så många sätt och vis är ett hån mot alla människor som jobbar inom vården varje dag.
 
Människor som arbetar inom vården är hjältar.
De utför ett fantastiskt värdefullt arbete varje dag.
 
"Tack för all hjälp, det är sådan tur att ni finns"
Ta några sekunder och låt dessa ord sjunka in.
 

NSD & Norrbottens Kuriren reproducerar fettförakt


2016-10-08 / 23:19:06

Att Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten publicerar detta är under all kritik. Vad är syftet? Att kartlägga människor med kroppar som inte speglar normerna och idealen? Att propagera att de kostar samhället liv och pengar? Till vad nytta?

 

Snacket om att tjocka människor kostar samhället multimum med pengar börjar bli jäkligt tröttsamt. Och jag är inte ens tjock. Tänk då hur det måste vara som tjock att behöva höra det varje dag? Att maskera sitt förakt och hat mot kroppar som inte speglar idealen, genom att säga att tjocka människor kostar samhället massor med pengar fungerar inte. Finns mycket annat i samhället som kostar. Mäns våld mot kvinnor, det kostar! Människor som blir sjuka kostar pengar! Om jag bryter benet kommer jag kosta samhället pengar för behandling! Människor som idrottar och skadar sig kostar pengar! Rika människor som smiter från att betala skatt kostar och drabbar samhället!

 

"Tjocka kostar samhället jättemycket pengar. Jag vill inte betala för deras vård!!!" Really? Vill vi verkligen leva i ett samhälle där vissa får ta del av välfärden, men andra inte? Vart drar man den gränsen om vi ska börja diskutera vem som vill bekosta vad och till vem?


Två av länets största lokala tidningar är alltså just nu med och reproducerar det vidriga fettföraktet i samhället. De är med och skapar utrymme för andra människors förakt och hat mot tjocka kroppar. Vilket leder till förödande konsekvenser. 


Och det är långt ifrån en "lokal journalistik som gör skillnad".