SAMLING AV TEXTER 2016


2017-01-08 / 18:45:00

Här är en samling av tidigare texter som jag har skrivit under 2016. Det var fler än vad jag trodde och kom ihåg! Tänkte att jag ville göra en liten summeringslista av alla texter jag skrivit under året. 2016 var ett hyffsat bra skriv-år ändå! Länk till alla inlägg finns, bara att klicka på rubrikerna.
 
"Hemtjänsten är vardagshjältar" Här har jag skrivit om (precis som rubriken lyder), att hemtjänsten och alla människor som jobbar inom det är vardagshjältar. Det gäller såklart vården i sig, men i detta fall fokus på hemtjänsten. Jag skriver om den nedvärderande synen på hemtjänstens arbete, att det faktiskt är skillnad på hur det värderas beroende på om du arbetar i hemtjänsten, än på ett äldreboende eller med personlig assistans. Jag skriver om hur människor, varje dag som kväll, inom hemtjänsten betalar med sin egen kropp i ett arbete som är så fysiskt och psykiskt tungt. 
 
"Tack för all hjälp, det är sådan tur att ni finns"  "Klockan är 07 och en ny arbetsdag gryr. "Tack för all hjälp, det är sådan tur att ni finns", säger den 90-åriga damen till oss två. Vi ler och tackar så innerligt. För någonstans där, i den sekunden, värmer det inombords att få höra att de människor vi finns till för är tacksamma över den hjälp vi utför."
 
Ett inlägg om löneorättvisorna inom vården. Om ensamstående småbarnsföräldrar som, trots de obekväma arbetstiderna, får vrida och vända på kronorna varje månad. Om vad hemtjänsten FAKTISKT gör varje dag! För att spräcka hål på alla fördomar och okunskap.
 
"#BackaKakan" Om att backa Kakan, efter Audi avslutade samarbetet med Kakan Hermansson. Jag skriver om att toleransen för kvinnor att göra fel och be om ursäkt, är som obefintlig i jämförelse med män. Män kan vara rasister, sexister och all möjlig vidrig skit på en och samma gång och behöver aldrig gång på gång be om ursäkt. Mäns karriärer sätts inte på spel.
 
"NSD & Norrbottens Kuriren reproducerar fettförakt" Reaktion på NSD och Norrbottens Kurirens kartläggning på vart det bor flest tjocka människor. Om det tröttsamma arguementet att tjocka kostar samhället pengar osv osv. Hur allvarligt och problematiskt det är att två av de största tidningarna i länet är med och reproducerar fettförakt. Och ändå stoltserar man med att lokal journalistik gör skillnad?
 
"Ännu en gång...."  Ännu en gång har människor tagit sig rätten att tysta ned socialt utsatta människor. Jag skriver om att socialt utsatta människor inte kan vara säkra på stadens gator och torg utan att behöva utstå hat, trakasserier, rasism. Att människor på flykt inte ens får utrymme att VARA, för att det minsann stör människorna i innerstaden.
"Nej, att sluta ge pengar är inte det bästa sättet" Svar på tal till skriverierna under sommaren, där S-politikern och ordförande i miljö- och byggnämnden i Luleå, uppmanade allmänheten att sluta ge pengar till utsatta människor, att det är det bästa sättet. Jag riktar kritik mot uttalandet då jag anser att sluta ge pengar är långt ifrån det bästa sättet. Vidare skriver jag även kring faktumet att ett sådant uttalande skapar manipulation hos människor att få de att tro att ge pengar är att förstöra, istället för att sträcka ut en hjälpande hand.
 
"För att claima att lokal journalistik gör skillnad krävs det först ansvar" Skriver om mitt gymnasiearbete där jag intervjuade kvinnor på olika positioner inom mediebranschen angående skillnader mellan kvinnor och män på redaktionerna, samt mina tankar kring NSD och Norrbottens Kurirens gemensamma slogan "Lokal journalistik som gör skillnad". För att claima att lokal journalistik gör skillnad krävs det först ansvar och tydliga reformer. Bakom den yttre fasaden, är det intressant och minst lika viktigt att fundera om den lokala journalistiken verkligen gör skillnad bakom stängda dörrar och i korridorerna i Mediehuset. Det som alla andra människor runtom i Norrbotten inte har kännedom om. 
Ett inlägg om mäns hat mot Zara Larsson. Om kränkta män som grinar, twittrar och mordhotar kvinnor. Om män som inte har förstått att vi måste prata om män som priviligerad grupp för att lösa problemet. 
 
Jag skriver om att det handlar om akut hjälp och då finns det inget utrymme i debatten om ett kösystem gällande bostäder. Om människors argument att det minsann får vara nog nu att nyanlända ska få förtur på bostäder. Jag skriver däremot att det får vara nog med människor som bara haft turen att bo här och som inte alls tar hänsyn till människor som är på flykt och är i behov av akut hjälp.
 
 
"Ett brev till mitt tidigare jag..." Ett brev jag har skrivit till mig själv som jag önskar skulle ha funnits för 10-12 år sedan. Jag skriver hur det är att växa upp med känslan av att inte tillhöra, att vara en slav under machokulturens piskningar. Att redan i så tidig ålder känna av att man hellre vill vara sig själv som människa än att rätta sig efter samhällets normer.
 

2016


2017-01-06 / 18:53:00

 
Skaffade min första tatuering, något som jag länge har velat göra. Valde låttiteln "It takes a fool to remain sane", med The Ark. Efter alla dessa år, tack vare allt de har betytt för mig så kändes det verkligen som rätt val. 2017 planerar jag på fler tatueringar!  Under våren hade jag fullt upp med att avsluta gymnasiet, alla projekt, uppgifter och dessutom gymnasiearbetet vid sidan om. Skrev om hur arbetet för jämställdhet ser ut på tidningsredaktioner i Luleå och intervjuade ett antal olika personer.
 
 
 
Besökte Göteborg för första gången med Cecilia. Efter en lång resa med buss och tåg var vi äntligen framme. Blev otroligt imponerad av Gbg, tyckte det var en så himla fin stad. Cecilia har varit där förut så hon fick visa mig runt och upptäcka staden. Besökte slottsskogen, åkte spårvagn, besökte liseberg och jag trotsade min rädsla för att åka karuseller (berg-och dalbanor). Tror jag ångrade mig mer efteråt än att vara glad. Bara tanken på karuseller högt upp i luften gör att jag får ont i magen haha.
 
 
 
 
Det här var magiskt. Att se Håkan Hellström live på Ullevi, med gästartister som Seinabo Sey. Tyckte det var en magisk känsla att tillsammans med 70 000+ andra människor sjunga till samma låtar. Eufori.
 
 
STUDENTEN!!!!! Den största höjdpunkten 2016. Som jag har längtat efter den dagen, och äntligen kom den. Champagnefrukost, studentflak, avslutning med klassen och studenfest på kvällen. Trots det dåliga vädret var det en fantastisk dag ändå. Jag var så lycklig och glad att inte ens ord kan beskriva. ÄNTLIGEN blev det min tur!!!!!
 
 
Gick på balen med Cecilia!! Helt sjukt hur förkylda vi var. Tror knappt att jag har varit så förkyld tidigare som jag varit då. Tack vare värktabletter, nässpray lyckades vi hålla humöret uppe. Tur att jag hann bli någorlunda frisk dagen innan studenten iallafall!
 
 
Fick ta studenten med mina favoriter under alla dessa tre år. Är stolt över oss alla att vi äntligen tog oss i mål!!
 
 
Sommar. Tog vara på de få soliga dagarna då jag var ledig från jobbet och for till stranden. Solnedgång i Norra hamn. Jobbade mycket under sommaren, for på weekend i Stockholm med Cecilia.
 
 
Efter sommaren och mycket jobb åkte jag och Cecilia en vecka till Kroatien. Vi badade, åt god mat, drack drinkar, solade, såg solnedgången, åkte på en dagsutflykt till Split och stranden Punta Rata. 
 
 
 En av Europas "vackraste stränder", Punta Rata.
 
 
 
Större delen av sen-hösten och tidig vinter var det mest jobb jobb jobb som stod på schemat. En kväll var jag och lyssnade på fantastiska Kakan Hermansson då hon pratade om sin bok osv. En bok jag verkligen kan rekommendera. Skrev under hösten en del texter om mina tankar kring att jobba i hemtjänsten. Ett otroligt viktigt och värdefullt arbete som behövs belysas. Speciellt med tanke på ett vidrigt klasshat som ständigt präglar synen på människor inom vården. Fördomar och okunskap kopplat till hemtjänsten. Och så vidare.
 
Firat jul och nyår, umgåtts mycket med Cecilia och Emmelie!